06 14 54 28 54

Hoe je ritme in je tekst krijgt, zodat je verhaal gaat dansen

Op het ritme van de muziek dansen de letters dagelijks mijn scherm op. Zodra ik op de B druk begint het direct met breakdancen, de W danst moeiteloos de Weense Wals en de T gooit er wat TikTok-achtige dansjes uit. Het swingt aan alle kanten. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Ritme, ritme en nog eens ritme.

 

Ritme danst, ritme zorgt voor flow en ritme voel je tot in het diepst van je vezels. In tekst creëer je dit door korte en lange zinnen vakkundig met elkaar te combineren. Het is prima als je af en toe wat langere zinnen schrijft, zolang je maar zorgt dat het verhaal blijft dansen en er muziek in ieder gekozen woord zit. Korte zinnen mogen ook. Geen punt.

 

Monotone teksten

Bij het lezen van monotone teksten haakt je publiek snel af. Let op: mijn naam is DJ. Ik draai een plaatje. En nog een plaatje. Niet echt heel boeiend. Het is behoorlijk monotoon. Weinig tot geen variatie. Hoogtepunten zijn er niet. De zaal loopt leeg. Helaas geen nieuwe boekingen. Door iedere keer een zin van vier woorden te gebruiken wordt het een saai verhaal.

“Niemand. wordt. blij. van. de. hele. dag. hetzelfde. liedje”

 

Schrijf muziek

Stel je voor: je staat op een briljant festival midden in een break van je favoriete plaat. Even is de rust wedergekeerd, maar het is van korte duur. In de verte hoor je de hi-hats luider worden, de ritmische trommelgeluiden volgen in rap tempo en inmiddels klapt ook de karakteristieke synthesizer er vol gas overheen. De toevoeging van intense vocalen voelt als een warm bad en als ook de langverwachte bass er weer in komt ben je niet meer te houden. Je lichaam is volledig in extase en de rillingen lopen over je lijf. Het hoogtepunt is een feit; wat een OORgasme. Schrijven is als muziek, het wordt pas echt mooi als je in het juiste ritme de perfecte toon raakt.

 

Lees hardop

Hoe je weet of een tekst ritme heeft? Lees het hardop, zonder te hakkelen. Je tekst moet swingen en door hardop te lezen ontdek je direct waar er uit de maat gedanst wordt.

 

Wil je dat jouw verhaal ook gaat dansen?

×

Hallo!

Klik hieronder op mijn naam om mij een WhatsApp bericht te sturen

×